Guide

Ämnen och kurser man läser på restaurang och livsmedel

Vad läser man egentligen på restaurang- och livsmedelsprogrammet? Vi går igenom vilka ämnen och kurser man läser på restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet.

Senast uppdaterad: 21 december 2023

Här förklarar vi vilka kurser man läser om man går restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet. Gymnasieprogrammen består nämligen av några olika delar. Merparten av vilka kurser du läser på restaurang- och livsmedelsprogrammet är samma överallt, men det finns också stora delar som beror på vilken inriktning och vilket gymnasium du väljer. Här är de olika delarna:

Gymnasiegemensamma kurser

Kärnan av dessa är samma på alla yrkesförberedande program.

  • Engelska 5
  • Engelska 6
  • Historia 1a1
  • Idrott och hälsa 1
  • Matematik 1a
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Svenska 1
  • Svenska 2
  • Svenska 3

Svenska 2, 3 och Engelska 6 är frivilliga

Programgemensamt

  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel
  • Hygien
  • Livsmedels- och näringskunskap 1
  • Service och bemötande 1

Programfördjupning

Vilka kurser man läser inom programfördjupningen är olika på olika gymnasier. Gymnasierna väljer själva 6 av 22 kurser (600 poäng) som Skolverket har bestämt får ingå i programfördjupningen för restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Inriktning

Här bestäms vilka kurser du läser beroende på vilken inriktning av restaurang- och livsmedelsprogrammet du läser.

Restaurang och livsmedel, inriktning bageri och konditori

  • Bageri 1
  • Choklad och konfektyr
  • Konditori 1

Restaurang och livsmedel, inriktning kök och servering

  • Mat och dryck i kombination
  • Matlagning 1
  • Servering 1

Individuellt val

Du får välja två kurser (200 poäng) helt fritt bland de kurser som gymnasiet du går på erbjuder. Olika gymnasier erbjuder olika kurser att välja mellan.

Gymnasiearbetet

Gymnasiearbetet görs på alla program, men är olika beroende på vilket program du läser.